Turkisvaatteen hoito-ohje

Aito turkis – helppo hoitaa, rakastaa hemmottelua
 

Käytä ja näytä!

Turkispukineen parasta hoitoa on käyttää sitä usein. Turkis on aito luonnontuote, joka nauttii ulkoilmasta ja kosteudesta - useimmat turkislaadut jopa räntäsateesta.
 

Lepuuta lempeästi!

Turkki ripustetaan tukevalle, oikein muotoillulle vaatepuulle. Näin sen paino jakautuu tasaisesti ja turkki välttyy painaumilta. Turkis läkähtyy liiasta lämmöstä, joten sitä ei tule säilyttää esim. lähellä patteria tai normaalia huoneenlämpöä lämpimämmässä paikassa.
 

Ravistele varovasti!

Älä kurista kastunutta turkkiasi tarttumalla sitä niskasta, vaan käännä turkin vuori itseesi päin, pane kädet kainaloista hihoihin ja ravista vasta sitten. Anna turkin kuivua itsestään vaatepuulla normaalissa huoneenlämmössä. Jos karva on litistynyt, ravistele turkista vielä kuivana. Mahdolliset painaumat oikenevat parhaiten pakkasella!
 

Tuuleta aika ajoin!

Pakkanen on turkiksen paras kaveri! Kun tuuletat turkistasi, älä kuitenkaan jätä sitä liian pitkäksi aikaa auringonvaloon; tumma turkis haalistuu ja vaalea kellastuu.
 

Hemmottele viileällä kesälomalla!

Paras tapa säilyttää turkispukineet kesän yli on luonnollisesti alan liike, jossa voit samalla sopia turkiksesi puhdistuksesta, korjauksesta tai muodistuksesta.

 

Hyvä tietää!

Turkki päällä istuessasi nosta hieman turkin helmaa, avaa hakaset ja napit. Näin vältyt mahdollisilta repeytymiltä ja istumapusseilta. Olkalaukun hihna kuluttaa turkista, samoin esim. kovista materiaaleista tehdyt vyöt. Taskun venyvät ajan mittaan, jos niissä on liikaa tavaraa tai kun jatkuvasti pitää kädet taskussa.

Autossa keinokuituiset istuimet kuluttavat turkista, samoin turvavyö ja
istuinlämmitin. Taita turkin etukappaleen vuori turvavyötä vasten. Parhaiten turkki pysyy autossa kuosissaan, kun otat sen syliisi. Takkuuntunutta turkista voit kammata metallisella koirankammalla.

Keinokuituiset vaatteet sähköistyvät pakkasella. Sen estämiseksi sisä- tai kelsiturkin voi kevyesti pyyhkiä sisäpuolelta käyttämällä laimennetulla pyykinhuuhteluaineella kostutettua sientä. Vuoritettuja turkkeja ja takkeja varten on saatavissa sähköisyydenpoistoainetta, jota sumutetaan vuoriin.

Turkiksiin ei saa käyttää koimyrkkyä tai vastaavaa! Turkiksen kaunis ja luonnollinen kiilto kärsii myös esimerkiksi hiuslakasta ja hajuvesistä.

Turkki kannattaa puhdistuttaa säännöllisesti. Näin turkin pohjavilla saadaan puhtaaksi pölystä ja muusta mahdollisesta liasta. Peitinkarva nousee kauniisti esiin. Jos aiot itse puhdistaa turkkiasi, kysy ensin asiantuntijalta neuvoa! Pienetkin korjaustyöt kannattaa teettää välittömästi.
 

Arvoturkikset kannattaa aina vakuuttaa!


OKKAPUKINE

Lähtee uutena irtonukkaa
Voi harjata vaahtomuovisienellä, joka sähköistyy ja
kerää pölyä sekä likaa pukineesta
Kätevä ja tehokas puhdistusväline on valkoinen tai väritön pyyhekumi

NAPPAPUKINE

Nappapukineen pinnan likatahrat voidaan poistaa saippualiuokseen kostutetulla kankaalla. Useimmiten riittää kuitenkin pelkkä kostea pyyhe puhdistukseen. Tahrat suositellaan puhdistettavaksi välittömästi, jotta lika ei pääse imeytymään nahan pinnan sisälle.

 

MUUTA

Nahkavaatteen voi silittää ja nahka sietää korkeaakin lämpötilaa. Runsaat venymät lähtevät parhaiten käyttämällä kosteaa liinaa tai höyrysilitysrautaa. Silitettäessä tulee aina kuitenkin muistaa käyttää silitysliinaa.

Tuuleta usein nahkavaatettasi!
Nahkapukineen kaulus on hyvä suojata ihon ja hiusten rasvoilta esim. huivin avulla.
Nahkavaate ei ole sadeasu. Jos kuitenkin sade yllättää, kuivaa vaate ripustimessa huoneenlämmössä ja pehmitä käsin.
Säilytetään viileässä ja ilmavassa paikassa, ei tiiviissä muovipussissa.
Useimmiten kotimaista nahkaa ei tarvitse käsitellä suoja-aineella, koska se on käsitelty jo valmistusvaiheessa.
Pidä huoli nahkavaatteestasi. Nahkavaatteen pesu jopa siihen erikoistuneessa pesulassakin saattaa vahingoittaa nahkaa, eikä näin ole suositeltavaa, vaikkakin joskus pakollista.

NAHKAPUKINEEN TÄYSPUHDISTUS VAIN NAHANPESUUN ERIKOISTUNEESSA PESULASSA !!!